Historie Amrâth Hotel DuCasque

Hotel DuCasque, officieel Amrâth Hotel DuCasque, is een hotel in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht. Het deels aan de Helmstraat, deels aan het Vrijthof gelegen viersterrenhotel is eigendom van de Amrâth Groep. De al in de middeleeuwen vermelde herberg Den Helm werd diverse malen ver- en herbouwd. Het huidige hotel dateert grotendeels uit 1931-1933 en is opgetrokken in een bouwstijl verwant aan het nieuwe bouwen met art deco-elementen in het interieur. Het gebouw is sinds 1997 een rijksmonument.

Herberg de Helm (tot ca. 1800)

In de middeleeuwen lag op de hoek van het Vrijthof en de Helmstraat – toen niet meer dan een steeg de herberg "De(n) Helm" of "In den Helm". De herberg werd voor het eerst vermeld in 1439, toen deze eigendom was van Lambrecht (Lambertus) van Otegroven. Lambrecht erfde Den Helm van zijn vader Claes van Otegroven, dus de herberg was waarschijnlijk ouder.

Eerste Hotel Du Casque (ca. 1800-1860)

Vanaf de Franse Tijd (1794-1804) presenteerde het logement zich voornamelijk als "Hôtel le Casque" of "Du Casque", alhoewel in Nederlandstalige kranten nog werd geadverteerd als "Logement den Helm". Voor 1800 werd de Franstalige benaming ook al gebruikt, maar toen was het meestal "Au Heaume". Eind 1816 was de Nieuwe eigenaar  "sieur Bonjour", die ten tijde het hotel runde. Jan Joseph Bonjour (1777-1861) was geboren in Den Haag als zoon van de Franse meesterkok, traiteur en herbergier Abraham David Bonjour.

Tweede Hotel Du Casque (1932-nu)

In 1931 werd Vrijthof 52, samen met het buurpand nr. 53, gesloopt Hoewel er bij de aanbesteding van de nieuwbouw in 1931 nog geen sprake was van een hotel, moeten die plannen er wel van meet af aan geweest zijn, gezien de architectuur van het complex. Op 4 augustus 1932 vond de feestelijke opening van het café-restaurant aan het Vrijthof plaats. Nog geen jaar later, op 20 juli 1933, volgde de opening van het hotel, dat 39 kamers telde (alle voorzien van telefoon en eigen toilet) en 19 badkamers. In 1984 sloot het hotelrestaurant, waarna de begane grond aan de Vrijthofzijde verhuurd werd aan Gauchos Grill. 

In 1999 werd het hotel, dat heel lang in handen was geweest van de familie Van Wijk, overgenomen door de hotelondernemer G. van Eijl, die het samen met Grand Hotel de l'Empereur onderbracht bij de hotelketen Best Western. De directeur van beide hotels werd P. Spaan.Nog in hetzelfde jaar werd een nieuwe ontbijtzaal geopend, in neo-artdecostijl.Enkele jaren later werd Du Casque door eigenaar Kaspar van Eijl opvolger van G. van Eijl, ondergebracht bij de Amrâth Groep. In het jaar 2013-2014 werd het interieur geheel gerenoveerd.