Hotspots in Maastricht!

Wilt u een weekendje weg? Wat dacht u van het charmante Maastricht? Maastricht heeft een rijke historie met op iedere hoek een ander karakter. Winkelen doet u in hippe winkels, warenhuizen en boetiekjes. Op culinair gebied is Maastricht ook zeker de juiste stad. Caféetjes, terrassen op de mooiste pleinen, restaurants van haute cuisine tot Maastrichtse kost.

Prachtige pleinen

Het Vrijthof | Dit romantische en historische plein staat bekend als decor voor de zomerconcerten van André Rieu, het Preuvenemint en Magisch Maastricht. Rondom het Vrijthof staan historische gebouwen die nog herinneren aan de tijd dat Maastricht een religieus centrum en een militaire vesting was. Denk aan de Sint Servaaskerk, Sint Janskerk, het Spaans Gouvernement, de Hoofdwacht en het Generaalshuis. Ook vind u talloze gezellige terrassen die gedurende het hele jaar druk bezocht worden. 

De Markt | Dit plein in de binnenstad is vernoemd naar de warenmarkten die hier al eeuwenlang plaatsvinden. Tevens bevindt zich op de Markt het Stadhuis van Maastricht en een groot aantal horecagelegenheden.

Onze Lieve Vrouwenplein | Het Onze Lieve Vrouweplein is een plein met gezellige terrassen in het centrum van Maastricht. Het plein ligt in het oudste deel van de stad binnen het laat-Romeins castellum.

Aan het water

De stad is er naar vernoemd en daarom kunt u zich wel voorstellen dat de Maas een belangrijk onderdeel van de stad is. Er is veel te doen rondom de Maas. Vanaf de verschillende bruggen in Maastricht kunt u de Maas goed bekijken. Zo wandel je bijvoorbeeld over de Sint Servaasbrug van het centrum naar Wyck. Langs de kade en richting Céramique heeft u uitzicht over de nieuwste brug van Maastricht: de Hoge Brug. 

Zin in een picknick aan de Maas? Dan kunt u terecht bij De Griend, gelegen tussen de Wilhelminabrug en de Sint Servaasbrug. Hier vind u grasveldjes, een sportief gedeelte en genoeg ruimte om te wandelen, hardlopen of skaten. 

Maastricht heeft ook een romantisch haventje: ’t Bassin. Hier bevinden zich verschillende restaurants en de cinema Lumière. 

Historische must see's

Bonnefantenmuseum | Een verrassende verzameling van oude meesters en moderne kunst in het iconische, door Aldo Rossi ontworpen gebouw. Het Bonnefantenmuseum vertelt verhalen met afwisselende tentoonstellingen, rondleidingen, bijzondere lezingen en kinderactiviteiten. 

Bisschopsmolen | De molen, gelegen in het Jekerkwartier, was in de 11e eeuw in het bezit van Godfried van Bouillon en na zijn dood van de Luikse Prins-bisschop. Via de Bisschopsmolengang komt u aan de achterzijde (gevel dateert uit 1609), waar het rad van deze watermolen te zien is.

Sint Servaasbasiliek | De kerk, gelegen in de binnenstad, is gebouwd op het graf van Sint-Servaas en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. De grote driebeukige kruisbasiliek is grotendeels in romaanse stijl gebouwd. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn geopend voor publiek en tegen betaling te bezichtigen.